Mexicansk chili med bønner og beder
Bolsjebeder og gule beder har ikke den samme jordagtige smag som rødbeder – og så farver de heller ikke alt de kommer i nærheden af som rødbeden gør.
Her gør bederne det rigtig godt i en mexicansk chili med bønner.
Ingredienser
500 g kogte bønner (pinto, kidney eller sorte bønner)
3 mellemstore løg
4 fed hvidløg eller steg i hvidløgsolie
½ frisk rød chili, finthakket
Balsamicoeddike
5 mellemstore beder – bolsje- og gule beder, skrællede og i små tern
1 tsk korianderpulver
1 tsk spidskommen
2 tsk tørret oregano
2 spsk kakoao
2 spsk koncentreret tomatpuré
1 karton tomat passata
5 dl grøntsagsfond
Et par laurbærblade
Citronsaft
Syltede jalapenons – en lille håndfuld
Salt/peber
Sådan gør du
- Hvis du selv koger bønnerne, sæt dem i blød dagen før og kog dem næste dag i grøntsagsfond (kog en stor portion og gem resten til en anden god ret)
- Hak løg, hvidløg, chili, groft og steg dem i en bred gryde og giv dem lidt salt.
- Tilsæt et par skefulde balsamicoeddike, steg videre et par min. og hæld derefter løgblandingen over på en tallerken.
- Steg nu bede-ternene videre i gryden sammen med koriander, spidskommen, oregano, kakako, s/p og tomatpuré i 5 min.
- Tilsæt løgblandingen og de kogte bønner.
- Hæld tomat passata og grøntsagsfond på, tilsæt laurbærblade, læg låg på gryden og lad retten småkoge en times tid. Bederne skal være godt møre, det er her de udvikler smag.
- Blend kort med en stavblender for at gøre retten lidt sovset, mens ca halvdelen af retten stadig er hele bønner og bede-tern.
- Tilsæt syltede jalapenos, smag til med citron, salt og peber.
- Server evt. med cheddarost, lidt creme fraiche og ekstra jalapenos.