Grøn burger med bløde spinatboller, røde bøffer med linser og svampe, ærtepuré med estragon, ovnstegt tomat og marinerede rødløg.

Grøn burger med bløde spinatboller, røde bøffer med linser og svampe, ærtepuré med estragon, ovnstegt tomat og marinerede rødløg.

Opskrift til 12 burgere med:

  • Grønne burgerboller

  • Røde bøffer med linser og svampe

  • Ærtepuré med estragon

  • Ovnstegte tomater

  • Marinerede rødløg

Samling af burgeren når alt er tilberedt

  • Halvér bollerne og smør et godt lag ærtepuré på både over- og underdelen.
  • Fordel bøfferne, tomatskiver og rødløg - og læg låg på.
  • Lun evt. den samlede burger i ovnen.
Grønne burgerboller

Grønne burgerboller

Bløde grønne burgerboller med spinat

Ingredienser til boller

  • 100 g. frisk spinat eller andet bladgrønt f.eks. palmekål

  • 3 dl lunken vand

  • 50 g gær (eller 25 g, så skal dejen hæve dobbelt så længe)

  • 3 spsk. sukker

  • 1 spsk. fint salt

  • ½ dl rapsolie

  • 1 æg

  • 100 g fuldkornsmel

  • 500 g hvedemel

Sådan gør du

  • Vask spinaten og hak den i mindre stykker. Tag røremaskinens røreskål og blend spinat og vand med en stavblender til vandet er grønt.
  • Rør gæren ud i vandet sammen med sukker, salt, rapsolie og æg.
  • Tilsæt fuldkornsmel og hvedemel, rør et par minutter på lav hastighed.
    Ælt dejen videre på høj hastighed i 5 min.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form dejen som en stor kugle. Lad den så stå og hæve 1 god times tid under et fugtigt viskestykke.
  • Skær/hak dejen ud i 12 lige store stykker - uden at mase eller trykke dejen. Tril med let og hul hånd kuglerunde boller på bordet og fordel dem så på bageplader med bagepapir. Dæk dem til med fugtige viskestykker og lad bollerne hæve i en halv time.
     
  • Bagning
  • Bag bollerne i 20 minutter ved 200 gr.
    De er færdige når det lyder hult når der bankes i bunden.
    Vend bollerne med bunden i vejret for afkøling.
Røde bøffer med linser og svampe

Røde bøffer med linser og svampe

Røde bøffer der i konsistens og udseende minder meget om en traditionel hakkebøf. Linserne er puy linser, som har en god pebret smag og et dejligt bid.
Bøfferne kan krydres i mange retninger, men her har jeg gået efter en mild smag. Prøv dig endelig frem hvis du gerne vil have dem mere spicy - f.eks. ved at tilsætte et halvt glas hakkede jalapenos til farsen.

Ingredienser

  • Kogning af linser
  • 250 g puy linser

  • 1 laurbærblad

  • 1½ l vand (eller grøntsagsfond)

  • Lidt salt og peber

  • Grønt til farsen
  • 2 mellemstore løg

  • 4 fed hvidløg

  • 200 g champignon

  • 1 håndfuld frisk timian

  • 4 spsk. tomatpuré

  • 1 spsk. æblecidereddike

  • 250 g rødbede (2 mellemstore rødbeder)

  • 100 g gulerødder (1 stor gulerod)

  • 1 spsk. røget paprika

  • 2 spsk. tørret oregano

  • 1 spsk. spidskommen

  • 1/4 spsk. chilipulver

  • 2 spsk salt

  • ½ spsk. peber

  • Til samling af farsen
  • 2 dl havregryn

  • 2 dl af kogevandet fra linserne

Sådan gør du

  • Kogning af linser
  • Skyl linserne og bring gryden med linser, vand, laurbærblade, lidt s/p i kog og lad linserne koge i 25 min.
  • Når linserne er kogt færdige, hæld dem i en sigte over en stor skål. Gem kogevandet til farsen.
  • Grønt til farsen
  • Pil løg og hvidløg, rens champignons og hak det hele groft sammen med timian i en hakker/foodprocessor.
  • Steg blandingen i lidt olie på en stor pande sammen med lidt salt og peber ca 5 min til blandingen har taget lidt farve.
  • Tilsæt tomatpuré og æblecidereddike og steg videre ca 5 min.
  • Skæl rødbeder og gulerod og hak dem fint i foodprocessoren. Hæld dem over på panden sammen med svampeblandingen og krydderierne.
  • Steg det hele lidt hårdt i 5 min.
  • Samling af farsen
  • Hæld alt fra panden over i skålen med de kogte linser, tilsæt 2 dl kogevand (eller vand) og blend det hele med en stavblender til blandingen har en grov grødkonsistens. Der skal stadig være hele linser i farsen, så stop med at blende, mens stadig er ca halvdelen af linserne er hele.
  • Tilsæt 2 dl havregryn og bland dem godt i farsen med en grydeske.
  • Lad farsen stå og trække - min. en halv time.
  • Farsen skal nu gerne have en lind, men fast konsistens så der kan formes faste bøffer.
  • Hvis farsen er for våd, tilsæt da lidt havregryn, er den for tør tilsættes der lidt mere væde.
  • Form 12 faste bøffer med en højde på ca 2 cm.
  • Stegning af bøffer
  • Læg bøfferne på en bageplade og steg dem i en 200 gr varm ovn i 40 min. Når der er gået 20 min, tag da bagepladen ud, vend bøfferne og steg dem videre på den anden side. (Bøfferne kan også sagtens steges på en stegepande)
Ærtepuré med estragon

Ærtepuré med estragon

Grønne ærter er milde og passer godt ind i mange smagsmæssige sammenhæng. Denne ærtepuré er tænkt lidt som en guacamole med et strejf af estragon.

Ingredienser

  • 400 g ærter optøede fra frost

  • 2 spsk. citronsaft

  • 2 spsk olivenolie

  • 2 spsk tørret estragon

  • 2 fed hvidløg

  • 1 spsk. salt

  • 1 tsk peber

Sådan gør du

  • Hak hvidløget og blend alle ingredienserne sammen i en foodprocessor til en puré.
  • Smag til.
Ovnstegte tomater

Ovnstegte tomater

Stegte tomater med masser af saft og umamismag

Ingredienser

  • 5 store tomater

  • Salt

  • Peber

  • Tørret oregano

Sådan gør du

  • Skær tomaterne i 1 cm tykke skiver
  • Fordel dem på en bageplade og drys let med s/p og oregano
  • Bag tomaterne i en 200 gr varm ovn i en halv time.
Marinerede rødløg

Marinerede rødløg

Enkel og hurtig marinering af rødløg med æblecidereddike

Ingredienser

  • 3-4 store rødløg

  • ½ dl æblecidereddike

  • 1 tsk fint salt

  • ½ tsk peber

Sådan gør du

  • Skæl rødløgene og skær dem i tynde skiver - evt. med mandolinjern.
  • Læg løgene i en beholder, tilsæt æblecidereddike, salt og peber.
  • Læg låg på beholderen og lad rødløgene stå og trække min. en times tid, gerne længere.
Del videre

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *