Hasselback pastinakker, mos og svampesauce

Hasselback pastinakker, mos og svampesauce

Retten her er et rerun på en ret fra vores nytårsaften. Det er ikke tit at jeg går tilbage og rekonstruerer en ret 1:1, men her har jeg kastet mig over vores nytårsmad igen, for retten her er simpelthen for god til ikke at blive lavet igen.

Rodfrugter er mine absolutte ynglings grøntsager og jeg kan stadig blive fascineret af alle de smage der kan arbejdes frem.

Retten her har fået på hele rodfrugtsmagsbarometeret – ved langtidsbagning og ved at koge i en hurtig fond med pastinakskræller som smagsgivere.

Retten kan tilberedes på et par timer. Men har du tid og ovn at gøre godt med, vil jeg anbefale at langtidsbage pastinakkerne ved f.eks. 120 grader i 3 timer. Smagen bliver virkelig intensiveret!

Der er rigeligt til 6 pers. i opskriften her.

Ingredienser

  • Hasselback pastinakker
  • 12 mellemstore pastinakker (ca 1,5 kg)

  • Et par skefulde smør (eller olivenolie)

  • En lille håndfuld frisk timian

  • Mos
  • 2 kg kartofler

  • 1 stor knoldselleri

  • Et par store skefulde smør

  • Et par store skefulde flødeost

  • 1 skefuld sennep

  • Salt og peber

  • Svampesauce
  • 400 g svampe – gerne blandede svampe

  • 2 løg

  • 4 hvidløg

  • Et par skefulde hvidvinseddike

  • 1 lille skefuld estragon

  • 200 g frisk spinat

Sådan gør du

  • Hasselback pastinakker
  • Skræl pastinakkerne og skær enderne af
    Kog skrællerne i en gryde med et par liter vand. Sluk når gryden koger og lad fonden stå og trække smag indtil den skal bruges som kogevand.
  • Skær (hasselback) riller i pastinakkerne, placer evt. to pinde omkring pastinakken for ikke at skære helt igennem.
  • Læg pastinakkerne i et ovnfast fad og pensl dem med smeltet smør, hakket timian, salt og peber. Bag dem ved 160 grader ca 1½ time og pensl et par gange indimellem.
  • Mos
  • Skræl knoldsellerien og skær den i mindre stykker og kog den sammen med kartoflerne i det kogte pastinakvand.
  • Når knoldselleri og kartofler er helt møre hældes vandet fra (gem lidt til svampesaucen) Mosen piskes hårdt og hurtigt med smør, flødeost, sennep, salt og peber. Smag mosen godt til.
  • Svampesauce
  • Hak løg og hvidløg fint. Svits dem let i lidt smør (eller olie) i en gryde. Giv dem lidt salt.
  • Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Steg dem lidt hårdt af i gryden med løgene, estragon og hvidvinseddike. Krydr godt med salt og peber.
    Sæt låg på gryden og lad svampene stå og småsimre (gerne en times tid) indtil pastinakkerne og mosen er klar.
  • Tilsæt da et par dl af kogevandet fra mosen, skru op på høj varme og tilsæt spinaten og lad den falde sammen i gryden. Smag saucen til.
  • Servering
  • Server pastinakker, mos og svampesauce for sig eller anret det hele på et fad med pastinakkerne på toppen.
Del videre

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *